Konsert i Motala

21 oktober, 18:00

Konsert i Motala

Titel: … jag bär tre ansikten…

Programtext: Svensk musik och lyrik i olika form och färg när rösterna i Hjorthagens kammarkör möter klangerna av Stockholms Saxofonkvartett. Programmet omfattar verk av bland andra Erik Blomberg, Cecilia Franke, Sven Hagvil, Martin Q Larsson, Pär Olofsson, Karin Rehnqvist och Edith Södergran

Plats: Motala kyrka

Namn på samtliga tonsättare: Cecilia Franke, Sven Hagvil, Pär Olofsson, Karin Rehnqvist, Martin Q Larsson

Tonsättare: Sven Hagvil

Länk till tonsättarens biografi: www.svenhagvil.se

 

Program

Cecilia Franke: f 1955: Översättarens efterord, 2017 - 2018

Text: Lars-Magnus Magnusson

för saxofonkvartett och kör (ca 12 min)

 

Sven Hagvil: f 1953: This Oceanic Feeling! 2006

för kör och saxofon (11 min)

 

Karin Rehnqvist: 1957, Var inte rädd för mörkret 1992/2007 (4 min)

Ljusfälten, 1989 (2 min)

för kör och saxofonkvartett

 

Pär Olofsson: f. 1973: Three Latin Motets (Tantum ergo, Ubi caritas och O sacrum convivium)

För kör (10 min)

 

Martin Q Larsson: f 1968: O, Ljus av Ljus, 2003/2006

för kör och saxofonkvartett (8 min)

 

Karin Oldgren är utbildad i kyrkomusik, orkester- och kördirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon studerat för bl a professorerna Anders Eby, Gustaf Sjökvist och Kjell Ingebretsen. Studierna avslutades med hennes Diplomkonsert i Kördirigering 1996. Utöver närmare 30 år som körledare inom kyrkan är Karin sedan 2008 lektor i körsång och kördirigering vid Musikhögksolan i Örebro. Hon är också verksam som frilansande dirigent och pedagog med bl a återkommande uppdrag för Radiokören.
Karin Oldgren har haft långvariga engagemang med Stockholms Studentsångare och S:t Johannes kammarkör. I sitt arbete fokuserar Karin på att utveckla körkonceptet, konsertformen och att pröva nya vägar vid sidan av den mer traditionella repertoaren.

2013 vann Karin Oldgren priset som tävlingens bästa dirigent vid Anton Bruckner Choir Competition hon erhöll Stockholms Stifts Sankta Ceciliapris 2017.

 

Hjorthagens kammarkör

Kören grundades i september 2016 och konsertdebuterade i oktober samma år med Hilding Rosenbergs Symfoni nr 4, Johannes uppenbarelse. Under sin relativt korta historia har HjKK hunnit skaffa sig en brokig och spännande meritlista: sceniska framföranden av Rolf Martinssons Lukaspassionen, samarbeten med bl a Lena Willemark, Lisa Långbacka, Stockholm Brass Quintet och Olle Persson, acappella-konserter, traditionella jul- och Luciakonserter, Beethovens Symfoni nr 9 med mera. Våren 2018 tävlade kören i Venedig där de vann Grand Prix samt fick juryns specialpris för ”en enastående presentation, programdesign och dramaturgi”.

Kort presentation av de medverkande

Cecilia Franke är utbildad kantor och har tidigare varit verksam som kyrkomusiker, senast på Gotland. Cecilia Frankes tidiga komponerande har till stor del utgjorts av kör- och orgelmusik att använda i kyrkomusikertjänsterna. Vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet, har Cecilia Franke därefter studerat komposition för främst professor Luca Francesconi. Dessa studier ledde till diplomexamen i komposition med orkesterverket Unda maris, som framfördes av Malmö Symfoniorkester vid diplomkonserten. Cecilia Franke är nu verksam som frilansande tonsättare och komponerar främst kammarmusik och vokalmusik, både sakral och profan. Ett mycket stort intresse för det nära samspelet mellan text och musik, bland annat i betoningshänseende, har lett till givande samarbeten med olika poeter och textförfattare.

Sven Hagvil

Efter socionomexamen studerade Sven Hagvil 1978 - 81 komposition och arrangering m.m. på KMH i Stockholm för bl.a. Arne Mellnäs och Bengt-Arne Wallin. Sedan 1979 är han verksam som pedagog på musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola utanför Linköping. Han har arrangerat musik för bl.a. Sveriges Radio, Länsmusiken, musikskolor, körer, storband mm. Under de senaste 25 åren har Sven framförallt ägnat sig åt skapande av egen musik. Han ser på sin musik med en förhoppning om att den kan berika andra människor, skänka tröst och kanske till och med uppbyggelse - en i grunden möjligen förmäten tanke men det ger samtidigt en djup tillfredsställelse när så sker. Sven har skrivit mest vokalmusik men också instrumentalt i form av t.ex. solostycken och mindre ensembler. Det mest framförda verket är Missa `Via Interna´som framförts av drygt 20-talet körer i flera länder. De senaste åren har en vidgning av repertoaren skett genom produktion av konst-/musikfilmen ”Själens färger” och musik till en föreställning med poeten Bob Hansson och Crusellkvintetten. Svensk musik är utgiven på Gehrmans, Ejeby, Wessmans, Noteria och finns på skiva med bl.a. Johannes Kammarkör, Kammerchor Hannover, La Cappella och Akademiska Kören i Linköping.

Martin Q Larsson är tonsättare, musiker och projektledare. Han har skrivit musik för alla tänkbara ensembler (och en del otänkbara) och har blivit framförd över hela världen. Tidigare var han ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare och Nordisk Komponistråd, samt satt i styrelsen för Stim, Klys och en rad andra organisationer i svenskt och europeiskt musikliv. Han var också konstnärlig ledare för Nordic Music Days på Southbank Centre i London, inom ramen för nordiska helårsfestivalen Nordic Matters. För närvarande är han föreståndare för KLUMP Subtopia, en företagsinkubator för kulturella och kreativa näringar. Martin fortsätter även sin gärning som tonsättare, 2016 komponerade han musik till Trollhättans 100-årsjubileum, och 2017 turnerade Quatour Amôn runt i Europa med hans musik. För närvarande komponerar han nya verk för ensembler i Huddinge, Reykjavik och Tjeckien.

Pär Olofsson (född 1973)är kompositör, dirigent och organist. Han studerade orgel, piano, dirigering, sång och musikteori vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Pär är musikansvarig samt körledare i Oscarskyrkan, i Stockholm. Som körledare har Pär specialiserat på modern vokalmusik. Han har bl.a. grundat Oscars Motettkör samt Oscars ungdomskör. Dessa grupper är flitigt verksamma och har också framgångsrikt turnerat i både Europa och Asien. Som kompositör har Pär främst komponerat kör- och vokalmusik men har även skrivit för en rad olika instrumentkombinationer, allt från soloverk till musik för full orkester. Hans verk har uruppförts av ledande solister och körledare i Sverige som Petja Svensson, Gary Graden, Fredrik Malmberg och Karl Magnus Fredriksson. Pär har varit medlem i FST (Föreningen Svenska Tonsättare) sedan 2011.

Karin Rehnqvist är tonsättare, vars musik rör sig i gränslandet mellan folk- och konstmusik. Den uråldriga sångteknik som kallas kulning har hon integrerat i ett modernistiskt och högst personligt tonspråk. Med musik inom ett brett spektrum har Karin Rehnqvist blivit känd både i Sverige och utomlands, och hon är i dag en av de mest spelade svenska tonsättarna på den internationella scenen. Karins musik är många gånger prisbelönt, och sedan 2009 är Karin även professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes musik finns utgiven på skivmärkena BIS (Solsången och Arktis Arktis!), Phono Suecia (Davids nimm) och Intim Musik (Till Ängeln med de brinnande händerna). Den senaste cd:n LIVE (Sterling Modern) belönades med en Grammis 2014 för årets bästa klassiska album.

Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik. Med sitt engagemang och kunnande har kvartettmedlemmarna dessutom en alldeles särskild förmåga att presentera vår tids musik på ett sätt som ökar förståelsen och skapar nyfikenhet kring den nutida musikens mångskiftande estetik. Mer än 700 verk har skrivits för Stockholms Saxofonkvartett av svenska och utländska tonsättare och ensemblen har turnerat världen över. Stockholms Saxofonkvartett är huvudman för Svensk Musikvår.

 

Matias Karlsen Björnstad, sopransaxofon

Jörgen Pettersson, altsaxofon

Leif Karlborg, tenorsaxofon

Linn Persson, barytonsaxofon

 

Arrangör: Motala församling i samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare

Motala kyrka, Motala